onsdag 18 november 2009

Berlin.. Res dit...Absolut värt ett besök...



En riktigt rolig resa blev det och Berlin var mycket mer än förväntat. En vacker och speciell stad. På Östsidan är mycket väldigt nytt eftersom större delen av staden blev svårt bombad under kriget. Stort och pampigt.
En fantastisk shoppingstad, och faktiskt riktigt fina hotell med god standard till förhållandevis låga priser. Shoppingcenter, eller Köpehus, överallt och väldigt flotta. Tyvärr höll man nu bara på att förbereda alla julmarknader men om ett par veckor kan jag tänka mig hur maffigt allt kommer att vara. 3,5 miljoner bor i Berlin men man har också oerhört mycket turister (minns inte siffran på antalet hotellnätter, men den var ovanligt hög, och det är något man vill, och jobbar för, därav prisbilden).

Här är vårt hotell, kväll och dag. Dessutom utsikten från våning 32.






På rätt ställe är öl och mat billigt. Vi hittade ett.





Söndag morgon åkte vi på guidad tur, med en svenska från Dalarna, och hon var enastående. Detta förgyllde hela resan.

Tänk er att jogga in här, på den berömda Olympiastadion...




Mest bestående minnen från Berlin, måste ändå vara besöket vid Checkpoint Charlie, den gränsövergång mellan Öst och Väst som symboliserar denna sinnessjuka tid med muren och alla som mördades vid flyktförsök ända fram till någon vecka innan den 9 nov 1989, då muren föll.

Så här ser det ut nu.




Den gamla vaktkuren med en rysk soldat mot väst och en amerikansk mot öst. Nasarna säljer ryssmössor och andra attiraljer med anknytning till Kalla kriget och järnridån.





Så här såg det ut då. Jag har fotograferat av delar av det stora fotokollage som finns på platsen nu.






Mycket dramatik har förstås också utspelats här, vid Brandenburger Tour, med portalen, prydd av Napoleon och hans fyrspann...



Denna plats besöks förstås av alla som kommer till Berlin och då kan man väl försöka sälja lite av varje också...





Och självklart undrar man över Hitler. Här under parkeringen låg Bunkern där han och Eva Braun tog sina liv. Den fylldes igen för att den inte skulle bli någon form av vallfärdsplats för nynazister. Gott åt faanskapet. En gammal skräpig parkering...



Och detta är monumentet till minne av förintelsen... svårt att ge rättvisa med moblien genom ett bussfönster, mycket mäktigt och speciellt..


Inga kommentarer: